Na co należy zwracać uwagę przy wyborze kawy ziarnistej?

Nie wyobrażasz sobie dnia bez charakterystycznego smaku i aromatu kawy? W tym przypadku zapewne wiesz, że jakość napoju zależy nie tylko od tego, jak dana osoba warzy kawę, ale także od składników, których używa. Bariści nie mają wątpliwości, że najlepsza kawa to prawdopodobnie ziarna kawy, które mielimy przed zaparzeniem. Wiele osób decyduje się jednak na gotową kawę, głównie ze względu na wygodę i niechęć do używania młynka. Oczywiście, oba rozwiązania mają swoje wady i zalety i warto je rozważyć.

Jakie znaczenie ma rodzaj ziaren?

Ważną kwestią może być rodzaj kawy. Wpływa to w znacznym stopniu na doznania smakowe, dlatego wyboru należy dokonać zgodnie z własnymi preferencjami. Głównymi gatunkami kawy uprawianymi na ziemi są arabica, robusta i libirica. Kawa Arabica to kawa ziarnista (https://www.bee.pl/9047-kawa-ziarnista), która jest uważana za najdroższą. Ziarna kawy Arabica wyglądają dobrze i są nasycone wewnętrznym smakiem, który może być bardziej subtelny. To jak kakao w proszku, czasami z odrobiną orzechowego posmaku. Kawa Robusta może być surową, mocną w smaku kawą. Niektóre odmiany mogą mieć zupełnie pikantny smak. Robusta ma znacznie więcej kofeiny niż Arabica i jest zbyt wyjątkowa dla wielu miłośników głębokiego aromatu. Liberica to kawa, która ma najmniejszą ilość prawie aromatów, ale oferuje większy plon i jest bardziej odporna na szkodniki i choroby. Stosuje się ją przede wszystkim do produkcji kawy rozpuszczalnej. Poszczególne odmiany mogą być sprzedawane w postaci kawy ziarnistej, mielonej lub rozpuszczalnej.

Rola świeżości

Drugą kwestią może być świeżość tego typu kawy. Mieląc ziarna samodzielnie, odkryliśmy jej prawdziwy smak. Kawa mielona kupiona nie pachnie tak, jak ziarna, które właśnie zmieliliśmy. Wybierając jakiekolwiek wygodne rozwiązanie, obniżamy klasę kawowego naparu. Nie trzeba dodawać, że wiele zależy również od naszej wygody. Kupiona zmielona kawa jest gotowa do użycia. Nie musimy sięgać po młynek, ani zwracać uwagi na to, czy ziarna się zmielą czy nie. Odbiera to sporo smaku i aromatu, więc wszystko zależy od tego, co cenimy najbardziej.

Jak zmielić kawę ziarnistą?


Sposób mielenia powinien być uzależniony od tego, w jaki sposób parzymy kawę. Jeśli używamy sprzętu do parzenia kawy z filtrem lub parzymy turecką kawę, to ziarna muszą być bardzo drobne. Jeśli pracujemy z ekspresem do kawy, mielenie może być mocniejsze. Jednak sam młynek nie jest drogim systemem, więc jego zakup nie będzie wiązał się z dużymi wydatkami.